zaterdag 14 november 2009
Wie de klomp past...
Veel wegen en paden rondom Sint-Oedenrode, Liempde en Schijndel zijn beplant met lange rijen populieren. Dit is het land van de canadassen, een kruising tussen de zwarte populier en een populier van Canadese oorsprong, de populus deltoïdes. Deze kruising schijnt al 300 jaar oud te zijn.
De bladeren van deze bomen zijn altijd in beweging, ook bij windstilte, en maken een geluid als van fluisterende mensen. Daarom worden ze ook wel 'vrouwentongen' genoemd. En wanneer de bomen kaprijp zijn, na 25 jaar, komt het hout beschikbaar voor de klompenmakers van Rooi, Liempde en Schijndel. Tenminste, zo was het.
De ambachtelijk vervaardigde klomp lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Toen bovenstaande foto werd gemaakt, was het nog lang niet zover. Wel vonden de klompenmakers het handig om eens reclame te maken voor hun product. Misschien was het meisje de dochter van één van hen. Jammer genoeg weten wij niet wie ze is.
Over klompenmakers gesproken, op onze website lees je hoe de klompenmakerij in Rooi kwam en weer ging. Of lees over het zogenoemde heugen van klompen tijdens de oorlogsjaren.
Foto: Een reuzenklomp als eerste prijs tijdens de klompenbeurs in Sint-Oedenrode, 2 september 1936
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten