zaterdag 5 december 2009
Komen 200.000 mensen naar een film...
De film "Komt een vrouw bij de dokter" blijkt een kaskraker van jewelste te zijn. Gebaseerd op het boek van Kluun wordt het verhaal verteld van een jonge vrouw die borstkanker krijgt en wiens man veelvuldig overspel pleegt tijdens haar ziekte. Weinig kans dat deze film door de keuring van de Katholieke Film Centrale zou zijn gekomen...
De angst voor zedelijk verval is in 1929 aanleiding voor de oprichting van de Katholieke Film Centrale. Veel zuidelijke gemeenten accepteren deze keuring als vervanging van de rijksfilmkeuring.
In het archief van de gemeente Boxmeer zijn notulen van de ledenvergadering van deze club in 1966 bewaard gebleven. Hieruit blijkt dat burgemeesters van verschillende gemeenten zich druk maken over de Deense film Sytten; een Deense komedie die zich afspeelt in 1913 waarbij een jongeman wordt ingewijd in de liefde.
"Verwerpelijk" en "absoluut ontoelaatbaar" oordelen de burgervaders, zonder toe te lichten waarom deze film niet mag worden vertoond. "De burgemeester van Oirschot begrijpt niet hoe de Rijkskeuring deze film heeft kunnen doorlaten", staat in de notulen. "Ofschoon de Rijkskeurders de laatste tijd ook wel kritischer zijn, is de toelating van deze film een sympthoom van onvolkomenheid, waartegen nog altijd gewaakt dient te worden."
Ondanks deze kritische woorden gaat de Film Centrale in 1968 ter ziele.
Foto: De filmzaal van de schouwburg in Cuijk wordt in 1993 voorzien van nieuwe stoelen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten