woensdag 10 februari 2010

Dreigen met hamer, bij gebrek aan bom


Een spannende dinsdagochtend, 9 februari 2010, voor treinreizigers in en rond Den Bosch. Het bericht dat iemand een aanslag op een trein wil plegen, zorgt vanzelfsprekend voor de nodige onrust. Achteraf blijkt het allemaal met een sisser af te lopen. Hoe treurig ook: aanslagen is niet typisch iets van deze tijd.
Uiteraard verschilt de manier waarop vijf eeuwen geleden een aanslag werd gepleegd totaal met nu. Niks dreigen met bommen in 1544 in Groeningen, maar "gewoon" zwaaien met zware hamer.

Dat blijkt uit de getuigenverklaringen over de aanslag op de Overloonse pastoor Floris van de Laer. Zodra hij samen met zijn broer eind november 1544 een café verlaat, komt Arnt Spaenrebock te paard aangereden. Spaenrebock noemt zich graaf en is "een voornaam heer uit Heijen", zoals getuigen hem omschrijven. Wellicht wel voornaam maar zeker niet aangenaam, weten mensen uit Heijen. Daar heeft Arnt de reputatie van een flinke ruziezoeker.

Kennelijk heeft ook de pastoor iets gedaan wat dit heerschap niet bevalt. Bij het zien van Floris roept Arnt: "Ghy verreerder hebbe ick U nu hyr!". Erg dapper is het niet want Arnt heeft minstens zes of zeven knechten bij zich. Floris en zijn broer zien de hamer van Arnt op zich afkomen en kruipen snel onder dichtbijstaande wilgenstruiken. Kennelijk is het donker want de pastoor verdwijnt hierdoor al snel uit beeld. "Waer is dess paep bleven?" wordt er geroepen door Arnt en zijn mannen maar ze vinden hem – noch zijn broer.

Floris moet snel zijn ontkomen want hij blijft nog enkele jaren pastoor van Overloon. Wat er precies speelde tussen hem en Arnt wordt tijdens het onderzoek naar de 'aanslag op de pastoor' in die jaren niet duidelijk. Er doet zich enkel het gerucht voor dat "die Greeff (Spaenrebock) ende here Floris aan het crige waren".

Foto: Een druk station, maar dan ten tijde van de mobilisatie 1914-1918, in Uden

Geen opmerkingen: