vrijdag 29 oktober 2010
Moet de klok een uur vooruit of toch...?
In menig huiskamer wordt dit weekend even gekibbeld: moet de klok nu een uur voor- of toch achteruit? Wees gerust, we hebben dit weekend een uurtje langer want de klok gaat van drie naar twee uur. Een traditie die we 'pas' sinds 1977 kennen.
Volgens de overlevering is het een Engelse aannemer die in 1907 vindt dat het zonde van de werkbare dag is. Zonder zomertijd komt de zon om 3.30 uur op, als vrijwel iedereen nog slaapt, om vervolgens om 21.30 uur weer onder te gaan. Door de klok te verzetten hou je in de zomer meer daglicht op uren dat mensen ook daadwerkelijk actief zijn.
Van 1916 tot 1945 kent Nederland zomertijd maar dat wordt na de oorlog weer afgeschaft. Pas in de jaren rond de oliecrisis wordt het plan weer uit de kast gehaald. En dat betekent dat al weer heel wat Nederlanders zijn opgegroeid met dit fenomeen.
Op de site van het BHIC vind je een mooi verhaal dat gekoppeld is aan de wintertijd. Kijk ook eens naar alle reacties die dit heeft opgeleverd of voeg er één zelf toe.
Foto: Het heeft iets filmisch; het spel tussen donker en licht met het pompstation en de auto als belangrijkste figuranten. En dat allemaal in Heesch in 1960.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten