woensdag 23 februari 2011

Waar het gras groener is


De 16e Emigratiebeurs in Nieuwegein trok een record aantal bezoekers. Dat hier een markt voor is blijkt, want volgens de cijfers van het CBS vertrekken per dag gemiddeld 350 mensen voor korte of langere tijd uit ons land. Daarmee liggen de cijfers hoger dan die van de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Vertrok men toen massaal naar Canada, de Verenigde Staten, Australiƫ en Nieuw-Zeeland, tegenwoordig waaien Nederlanders over de hele wereld uit, als expat, student, ondernemer of landverhuizer. Heb je dus genoeg van ons grauwe en vochtige kikkerlandje en zoek je een nieuwe uitdaging, dan is emigreren misschien zo gek nog niet.
 
Wat brengt een mens er eigenlijk toe om te gaan emigreren? In de jaren vijftig, met de vrij algemeen heersende armoede in Nederland en het gebrek aan beschikbare woonruimte, was het antwoord hierop vanzelfsprekend. Immers, veel van bovengenoemde problemen die door de Tweede Wereldoorlog ontstaan waren, bestonden in andere landen niet. Voeg daarbij dat veel mensen op zoek waren naar een nieuw avontuur en de optelsom is snel gemaakt.

Op de online geschiedenisboekjes van het BHIC vind je meer verhalen en foto’s over dit onderwerp.

Foto: Het gezin Verhaag uit Haps is klaar voor het grote avontuur dat AustraliĆ« heet (1951).

De foto hieronder van emigratiecursisten van de Nederlandse Boerenbond (NCB) is gemaakt op 28 februari 1950 in Zeeland, dus ruim zestig jaar geleden. Tijdens deze cursus werden films vertoond om de cursisten voor te bereiden op deze “gewichtige levensstap”. Zo kregen ze godsdienstlessen, Engelse les en informatie over het land van hun dromen.


Geen opmerkingen: