Eigenlijk bestaat hij niet: de romanschrijver Walter Breedveld. Toch wist deze Bosschenaar in 1954 de literaire prijs van de Groot-Kempische Cultuurdagen te winnen. De stad 's-Hertogenbosch eerde hem met de Jeroen Boschpenning. Maar alle eer gaat in feite naar Piet van den Bogaert. Gelukkig hebben we de geboorteakte nog.
Op 25 juli 1901 werd op de Smalle Haven B 144 in Den Bosch Petrus Martinus Franciscus van den Bogaert geboren als zoon van de koekbakker Leonardus van den Bogaert en Elisabeth Wilhelmina Henrica Goossens Piet trouwde op 16 april 1928 met Helena Antonia Christina de Kort. Samen kregen ze negen kinderen: drie zonen en zes dochters.
Van den Bogaert publiceerde vanaf 1932 talloze korte verhalen in diverse tijdschriften en periodieken. Aanvankelijk gebruikte Piet van den Bogaert het pseudoniem Reinier de Muntel, maar na het verschijnen van zijn romandebuut ‘De avond van Rogier de Kortenaer’ in 1938 vond zijn uitgever die naam toch niet aansprekend genoeg. Van den Bogaert bedacht vervolgens zes nieuwe pseudoniemen, waaruit de echtgenote van zijn uitgever de naam Walter Breedveld koos.
Onder deze naam zou hij de productiefste Brabantse romanschrijver van na de Tweede Wereldoorlog worden. Zijn romans die vooral in de omgeving van ’s-Hertogenbosch gesitueerd zijn, kenden een grote populariteit. De laatste jaren van zijn leven leed hij in ernstige mate aan de ziekte van Parkinson. Hij overleed te Tilburg op 18 december 1977. Het stadsarchief Den Bosch heeft het archief van Breedveld in huis.
maandag 11 april 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten