Te voet, al biddend en zingend onder de klanken van de dorpsharmonie, trekt hier een groep Udense bedevaartgangers in 1966 Kevelaer binnen, op weg naar de Troosteres der Bedroefden.
In 1643 vond de eerste processie naar dit Duitse stadje plaats. Voor vele Nederlandse katholieken in het protestantse noorden speelde Kevelaer een belangrijke rol, omdat ze er vrijelijk hun geloof konden belijden. Bovendien was het dichtbij. Ook tegenwoordig bezoeken jaarlijks maar liefst 800.000 mensen de bedevaartplaats van Maria te Kevelaer.
De pelgrimage naar Santiago is weer andere koek! ‘Een weg van sterren’ wordt deze immens populaire maar zware pelgrimsroute genoemd, naar het graf van Jacobus in Santiago de Compostela. Of de apostel daadwerkelijk in Santiago ligt begraven is nog maar de vraag. Toch weerhield dat pelgrims in de middeleeuwen er niet van massaal naar Noordwest Spanje af te reizen.
Nog drie nachtjes slapen, dan vindt in het Museum voor Religieuze Kunst ‘Een weg van sterren… Pelgrimage en Santiago’ plaats. Wat is de historische achtergrond van deze lange tocht en wat beweegt de hedendaagse pelgrim? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling waarin een brug wordt geslagen tussen museumbezoek en de fysieke opgave van een pelgrimage naar Santiago. Naast kunstvoorwerpen, staan vooral ook ervaringen van de pelgrim centraal. Onconventionele middelen als stappentellers en loopbanden worden daarbij niet geschuwd…
Zelf al eens op Maria-bedevaart naar Kevelaer geweest of naar Santiago? Hoe was dat? Heb je daar nog mooie herinneringen aan? Of heb je plannen in die richting? Wij zijn benieuwd naar je reactie!
Als je wilt, kun je op onze site ook nog wat verhalen lezen of foto's bekijken over de bedevaart naar Kevelaer.
Bij Kempen Galgenwonder: Drieluik met een valselijk tot de galg veroordeelde pelgrim die dankzij bemiddeling van de heilige Jacobus wordt gered, Antwerpen ca. 1530, Kempen, Kramer-Museum |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten