maandag 8 augustus 2011

Gelukkig hebben we de tekeningen nog...



Als je even grasduint in de kaarten die het BHIC online heeft gezet, kom je erachter dat er soms heel uiteenlopende dingen in zitten. Zoek maar eens naar de Bossche Poort in Oss en je komt een prachtige tekening tegen.


Oss kende ooit twee stadspoorten waarvan de Bossche Poort er één was. De Bossche Poort stond grofweg op de plek waar nu de Hema staat. De laatste restanten van deze poort zijn in 1838 verdwenen maar in de bestrating is deze plek aangegeven met metalen punaises met het opschrift 1399-1999 (naar aanleiding van het 600-jarig bestaan van Oss). De restanten mogen dan verdwenen maar gelukkig hebben we de tekening nog!


De Kruisstraat vormde vroeger de hoofdweg naar Den Bosch, vandaar de naam van de poort. De poort moet rond het jaar dat Oss stadsrechten kreeg (in 1399) zijn gebouwd. Zeker is dat in 1645 er Jonker Dirk woonde, schepen van Oss. Het gebouw werd toen door een gracht omgeven; in de loop der jaren werd er een woonhuis aangebouwd, dat rechts op de afbeelding nog te zien is. Het restant van de poort, een stuk van de toren, werd in 1837 toen als pakhuis verhuurd. 


Het is het gebouwtje links op de afbeelding, vlak voor de sloop in 1838. De tekenaar A.P. Hermans (1822-1897), een bekend goudsmid en kunstverzamelaar te Eindhoven, was Ossenaar van geboorte. Na de sloop werd er op de plek een woonhuis annex smederij gebouwd. Langs de plek, waarop de Bossche Poort ooit stond, bevond zich vele jaren de toegang tot de N.V. Anton Jurgens Margarinefabrieken tot 1929 toen deze werden overgeplaatst naar Rotterdam. 
Het plan Boschpoort, het nieuwe stadsgedeelte op het terrein van de voormalige Jurgens/Philipsfabrieken, houdt nog de herinnering aan de Poort levend. 

Geen opmerkingen: