Het politiebericht dat de dag na de overval rondgestuurd werd (collectie BHIC) |
Rond deze tijd was er maar één politieagent voor de bewaking, in plaats van de gebruikelijke twee. In totaal waren er 35 mensen bij deze overval betrokken. De meesten van hen stonden op de uitkijk. Zes mannen drongen het kantoor binnen. De enige bewaker verzette zich en er werd geschoten. Gewaarschuwd door een jongetje uit de buurt dat er een schietpartij gaande was bij het Sint-Servatiusgebouw (waar het distributiekantoor was gehuisvest), mengde ook de tweede agent zich in het strijdgewoel. Vanaf de straat schoot hij door de ramen en op de banden van de fietsen waarmee de overvallers waren gekomen. Lange Piet hield het hoofd koel, wachtte tot de politieman zijn magazijn geleegd had, en schoot laag over de agent die zich inmiddels languit op straat had geworpen. Die bleef zo stil liggen, dat de knokploegleider in de veronderstelling leefde dat hij de agent (ongewild) dodelijk had geraakt. Dat bleek achteraf gelukkig mee te vallen.
Snel als de weerlicht verdwenen de overvallers vervolgens met een enorme buit aan distributiebonnen: 2500 bonkaarten en 1500 rookbonnen. Er is maar één andere distributie-overval in Nederland geweest die succesvoller was. De bonnen hoefden niet ver weg gebracht te worden: binnen enkele minuten waren ze afgeleverd in de werkkamer van kapelaan Woestenburg, schuin tegenover het distributiekantoor. De kapelaan zou voor verdere verdeling zorgen.
Voedselbonnen uit de Tweede Wereldoorlog. Nog tot lang na de oorlog waren bepaalde levens- en genotmiddelen alleen op de bon verkrijgbaar (fotocollectie: Geschiedenis van Vlaardingen) |
1 opmerking:
"Op de website van de “Stichting Vrienden van het Museum Jan Heestershuis” (http://www.vriendenjanheesters.nl/wp-content/uploads/2013/01/brief-222007.pdf) staat een interessant verhaal van Jan Geerts over het leven van kapelaan Woestenburg die tijdens WO II in Schijndel het verzet leidde tegen de Duitse bezetters."
Een reactie posten