woensdag 18 juli 2012

Een regenprijsvraag (en nog veel meer!)


De regiohistoricus vertelt...

Enkele weken geleden schonk een bezoeker het BHIC ’n aantal afleveringen van het weekblad Het Leven. Geïllustreerd, jaargang 1935. Opmerkelijk daarin was een regenprijsvraag: raden hoeveel millimeter regen er een van de komende weken zou vallen. Daar kon je 25 gulden mee winnen. Zou wel ’n leuk ideetje zijn geweest voor de zomer van 2012!

Maar natuurlijk was er in Het Leven meer interessants te lezen en te bekijken. Met stip op 1 stond het wekelijkse verhaal over “de Ossche onderwereld”. In 1935 was ’n groot aantal strafzaken aangaande de Bende van Oss onder de rechter. De reporters van Het Leven wisten er met smaak en niet zonder sensatiezucht over te vertellen. Dat allemaal nadat ’n tweetal van hen in 1934 min of meer Oss was uitgeslagen. In een beruchte Osserschaijkse kroeg hadden zij door middel van rondjes bier en sigaren stof voor een artikel verzameld.


Ook boeiend waren de bijdragen over de internationale politiek. Italië voerde volop oorlog in Ethiopië, dat ze toen Abessinië noemden. En in “Duitschland” rees de ster van Hitler en de zijnen. De lezer van nu weet waar dat in 1938-’39 op uitdraaide, maar in 1935 leek alles nog mogelijk. Toch vraag je je af hoe men toen de verhalen las over het Saarland, dat sinds de Vrede van Versailles door een internationale troepenmacht was bezet. Volgens de nazi’s moest dat gebied “heim ins Reich”, een kreet die nu heel andere associaties oproept dan wellicht toen. Saarland werd in 1935 inderdaad weer Duits.

Er was dat jaar meer in de maak waarvan de toekomst ongewis was. We bekeken een reportage van de interland Nederland-Denemarken op zondag 3 november 1935, die overigens eindigde in een 3-0 overwinning voor Oranje. De fotograaf van Het Leven legde ’n aantal spelmomenten vast, maar kreeg tijdens de rust ook onderstaand groepje supporters voor zijn lens: van links naar rechts: Jan Kan (lid Raad van State en ex-minister), ex-minister Marchant, de heer Kan jr. en mevrouw Kan. Kan junior, Wim Kan dus, was in 1935 nog niet zo bekend als zijn vader en zijn vrouw, de revuester Corry Vonk. Samen zouden zij in 1936 het ABC-cabaret oprichten, waarna Wims ster begon te rijzen...

Geen opmerkingen: