...Schilderij van de Brabantse schilder Martin Roestenburg (1909-1966)... |
Op aanklacht van de Officier van Justitie werd Petronella Roestenburg gearresteerd. Zij werd ervan verdacht haar man met bijlslagen om het leven te hebben gebracht. Petronella bekende haar daad, maar betoogde dat zij geen andere uitweg had gezien. Op de zitting van het Bossche getuigde haar 12-jarige dochter Maria, een kind uit het eerste huwelijk van Petronella, dat haar moeder vele malen tot bloedens toe was geslagen. Zelf was zij door haar stiefvader ontelbare malen verkracht. Het misbruik was al twee weken na het huwelijk van haar moeder met Korthout begonnen. Ondanks de ontlastende verklaringen van Maria en van de buren werd Petronella Roestenburg veroordeeld tot de straffe des doods, in het openbaar te voltrekken.
Koning Willem III besloot Petronella gratie te verlenen en haar doodstraf om te zetten in een gevangenisstraf van drie jaar, een besluit dat op veler instemming mocht rekenen. Mede naar aanleiding van deze strafzaak werd in 1870 door de Nederlandse Tweede Kamer besloten de doodstraf in vredestijd af te schaffen. Na het uitzitten van haar straf leidde Petronella een turbulent leven. Zij trouwde met een marskramer, maar werd na een aantal jaren opnieuw weduwe. Daarna verhuisde zij naar België, waar zij trouwde met een weduwnaar die binnen het jaar overleed. Pas haar vijfde en laatste man, Jacobus Verresen, overleefde haar.
Wil je nog veel meer weten over het bijzondere leven van Petronella? Lees dan hier verder.
Heb je dit blog met plezier gelezen? Het is van de hand van Siep Schaafsma, onze eerste echte gastblogger, die het verhaal samen met Henk de Zeeuw heeft opgesteld. Ben jij ook op een mooi verhaal gestuit tijdens je genealogische of historische onderzoek? En wil je dat verhaal delen? Stuur het in! Niet te lang (rond de 250 woorden), illustratie erbij en we plaatsen het op ons weblog. Wie durft? :-)
4 opmerkingen:
Fout in verhaal: In bijlage de OL akte van Jan Korthout die in 1868 overleed en niet in 1864
Overledene Jan Korthout
Relatie overledene Petronella Roestenburg
Vader overledene Theodorus Korthout
Moeder overledene Elisabeth Seebregts
Soort registratie overlijdensakte
Aktenummer 40
Plaats Oisterwijk
Datum overlijden 15-10-1868
Datum akte 00-00-1868
Periode 1868
Deel Overlijdensregister Oisterwijk 1868
Toegangsnr. 50
Inv.nr. 5824
Bedankt voor je snelle reactie, Luc. We noteren het overlijdensjaar van Jan Korthout in 1868 en geven het door aan onze gastblogger. Dank voor je opmerkzaamheid!
in mijn boek Moorddadig Brabant staat dit drama vermeld pag.37-39. De leden van de Hooge Raad adviseerden zelfs een straf van één jaar, maar dat vond de Minister van Justitie Van Lilaar te gortig: het werd drie jaar, een unicum. Petronella mocht zelfs haar straf uitzitten in 's-Hertogenbosch. Eigenlijk had zij die in de vrouwengevangenis in Gouda moeten ondergaan. Wegens haar goede gedrag (zij werkte in de wasserij) kreeg zij nog een sttrafkorting van 6 maanden.
Bedankt voor je inhoudelijke reactie, Klaas! Dan weten we nu hoe het verder ging met Petronella...
Een reactie posten