...veerbootje tussen St. Agatha en Middelaar... |
Samen met zijn vrouw woont hij op een steenworp afstand van de plek waar vroeger het veer lag. In een nieuwbouwcomplex in Cuijk met uitzicht op de Maas. “Dat moet wel”, zegt Jan. “Als ik een paar dagen de Maas niet zie, krijg ik heimwee.” Samen met zijn broer Gerrit heeft hij jarenlang het veer bediend. “Aanvankelijk hadden mijn ouders veel personeel. In de crisisjaren van de vorige eeuw moesten er mensen uit en namen mijn broer en ik dat werk over.”
Het pontveer tussen Sint Agatha en Middelaar werkte op afroep. Waren er mensen, dan werd er gevaren. ’s Ochtends en ’s avonds waren dat mensen die "over de Maas" werkten, tussendoor mensen die naar de markt in Cuijk gingen. Maar ook ’s nachts ging het werk door. Mensen die bijvoorbeeld in Rotterdam hadden gewerkt, en pas laat terugkwamen, werden ook om 3 uur ’s nachts overgezet. “Wij wisten niet beter. Maar dat deed niet ieder veer”, weet Jan. Een tochtje kostte destijds 10 cent, vijf cent meer als je ook je fiets bij je had. Maar ook koeien of ander vee konden mee.
Wil je weten hoe het het veer en Jan Smulders in de oorlog verging? Of waarom er een herriebank voor het huis stond? Lees dan hier verder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten