woensdag 3 oktober 2012

Geschiedenis door Brabantse bril

...de Brabantse canon...
Blikken op Brabant heet de canon die specifiek over Brabant gaat. "Door de geschiedenis levend te houden, blijft die in ons collectieve geheugen", aldus gedeputeerde Brigite van Haaften van Cultuur en Samenleving bij de presentatie in Uden.


Op basisschool De Wijde Wereld te Uden is pas het boek Blikken op Brabant: De canon van Nederland in Noord-Brabants perspectief gepresenteerd. De vensters van de canon van Nederland zijn bij Blikken op Brabant telkens het uitgangspunt; deze nieuwe publicatie is een aanvulling op de nationale canon. Maar dan gezien door een Brabantse bril
Dat wil zeggen dat het landelijke venster over hunebedden nu haar aandacht verlegt naar de Brabantse grafheuvels. Ook de Eerste Wereldoorlog had in de zuidelijke provincies een andere, veel directere impact, met zijn honderdduizenden gevluchte Belgen en ingrijpende gevolgen van de 'Dodendraad'. Ook de geschiedenis van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog getuigt ervan hoe een blik uit het Brabantse venster toch echt iets anders laat zien dan in de canon van Nederland het geval is.
...venster uit Blikken op Brabant...
Wie de Brabantse canon goed bestudeert, komt het BHIC ook regelmatig tegen. Zoals hierboven met de foto van gijzelaars van het kamp in Sint-Michielsgestel. Dat geldt ook voor vensters over hoog water of Vluchtoord. Ook andere archieven hebben prachtige beelden aangeleverd waardoor de geschiedenis op een aansprekende en levendige manier wordt verteld en in beeld wordt gebracht. Of, in de woorden van Van Haaften: "De Brabantse canon is geschreven zodat de geschiedenis in de achtertuin van de mensen wordt gebracht."

Geen opmerkingen: