vrijdag 5 oktober 2012

Speciale kelder voor je overleden dochter

Luister naar het verhaal van de koopakte
...uit de koopakte uit 1842...
"Het zal de aankooper, ongeacht het tijdstip der aanvaarding, vrijstaan dadelijk eenen kelder te dag bouwen." Het is maar een zinnetje uit een koopakte uit 1842. Maar als je goed luistert, vertelt het archief een speciaal verhaal. Over een jonge kunstenares die op jeugdige leeftijd overlijdt en wordt bijgezet in de tuin van haar ouders. In een speciale grafkelder.

Het verhaal gaat over Rosalia Ries, een jongedame die al op achttienjarige leeftijd exposeert in Den Haag. Haar bemiddelde ouders steunen haar in alles. Totdat zij een borstziekte krijgt, vermoedelijk tuberculose. Om te herstellen, reist zij af naar Italië om daar te herstellen. Het mag niet zo zijn. Op 15 december overlijdt Rosalia Ries op 24 jarige leeftijd in het Franse Montpellier. Haar ouders zijn ontroostbaar.


...begin van de koopakte...
Het leven van Rosalia heeft een bijzondere start. Zij wordt geboren op 19 november 1817 in Amsterdam maar haar ouders trouwen pas veertien jaar later. In de huwelijksakte geven beiden aan dat Rosalia in hun relatie is verwekt en erkennen haar als haar natuurlijke dochter. Pas dan krijgt Rosalia de achternaam van haar vader, Ries.

Rosalia woont bij haar ouders en krijgt alle ruimte om haar creatieve kanten te ontwikkelen. Vanwege haar broze gezondheid verhuist de familie vanuit Amsterdam naar Roermond. Vanuit Limburg gaat de reis naar Italie die dus jammerlijk strandt in Frankrijk. De reis terug naar Nederland neemt weken in beslag. Vermoedelijk zijn de ouders van Rosalia in mei 1842 weer terug. Daar valt hun oog op een buitenplaats - met enkele huizen, tuinen en bouwlanden - in Sambeek die te koop staat. Voor 2500 gulden koopt vader Ries het terrein, een aanzienlijk bedrag.

Terug naar het archief van de notarissen van Boxmeer, naar notaris August van de Mortel. Hij legt op 30 juni 1842 de overdracht vast. Daarin staat ook de opmerkelijke bepaling over de kelder, bedoeld als grafkelder waarin Rosalia kon worden bijgezet. Toen dat eenmaal was gebeurd, veranderden haar ouders de naam van de buitenplaats in Rosalia's Rust.

Een intrigerend begin van een nog veel opmerkelijker verhaal want uiteindelijk zal op het landgoed het Catharinaklooster worden gebouwd, zo staat te lezen in 't Duvelsklokske, een uitgave van Stichting Sambeeks Heem. René Klaassen schreef het 32 pagina's tellende tijdschrift vol, uitsluitend over de ontwikkelingen van buitenplaats en landgoed Rosalia's Rust. Tot aan de sloopvergunning van het klooster, dat geheel in lijn van deze bijzondere ontwikkelingen, er nog steeds staat.

Meer weten? 't Duvelsklökske is in te zien op de studiezaal in Grave.

Geen opmerkingen: