|
...veel belangstellenden voor de Graafse Canon in de Hampoort... |
Met een denderende knal is vrijdag 30 november de Canon van Grave 'afgeschoten'. Onderzoekster Leny van Lieshout - kartrekker en inspirator van de canon - schoot in de Hampoort in Grave het echte kanon af, als feestelijke onthulling van de canon.
De
Canon van Grave is een boek met vijftig korte teksten (vensters), rijk geïllustreerd met foto's en kaarten, die zicht geven op de wording van het gebied dat nu de gemeente Grave vormt. Over Grave valt veel te vertellen en daarom heeft de projectgroep keuzes moeten maken. Op basis van de nationale canon is gezocht naar lokale voorbeelden. Tevens zijn vanuit Grave gebeurtenissen, personen en objecten beoordeeld op hun lokale en nationale betekenis. Zo wordt de priester en humanist Erasmus uit de Nationale Canon, vervangen door de Graafse arts en
humanist Jan Wier, strijder tegen onverdraagzaamheid en de heksenvervolging. De
Graafse Hampoort die tot de top 100 UNESCO-monumenten in Nederland behoort, heeft vroeger deel uit gemaakt van de gordel van vestingwerken waarmee de jonge republiek na 1678 haar zuidgrens trachtte te beschermen.
|
...Leny van Lieshout bij het kanon in de Hampoort... |
Bij het samenstellen van de inhoud heeft de projectgroep de heemkundekringen en het BHIC betrokken. De projectgroep bestond uit mensen met kennis van de Graafse geschiedenis, met schrijfervaring en met ervaring in het onderwijs. Drieëntwintig deskundigen hebben uiteindelijk de vensters geschreven. Namens het BHIC schreef Henk Buijks de vensters over de Beerse Maas en de Graafse brug. Marilou Nillesen werkte mee aan de eindredactie. Het eindresultaat is een mooi lees- en kijkboek dat tegelijkertijd goed leesbaar en ook wetenschappelijk verantwoord is en is voorzien van vele illustraties (voor een groot deel ook het werk van Leny van Lieshout) waarvan het grootste deel nooit eerder werd getoond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten