|
...beeldengroep bij Grote Kerk in Oss... |
Het zijn van die dingen waar je niet dagelijks bij stilstaat maar wie weet er waar de as voor het askruisje vandaan komt? Bezoeker Rini de Groot schreef op onze website een verhaal over roggepalmen en daar staat terloops ook de herkomst van de as in vermeld.
|
...nu nog het takje, straks de as... |
Met Palmpasen wordt de gewijde palm uitgedeeld. Vroeger was in elk gezin een kruisbeeld aanwezig en daar werd - achter het corpus - het takje gestoken. Het takje dat daar nog zat, dus die van het jaar ervoor, werd verwisseld en verbrand. Die as wordt gebruikt voor het toedienen van het askruisje. Er zijn geluiden die melden dat de traditie om een askruisje te halen weer toeneemt. Maar veel bekender is inmiddels het fenomeen wat daarop volgt: haring happen.
Ook het haring happen heeft katholieke wortels. Op de eerste vastendag na de carnaval mochten katholieken geen vlees eten maar vis mocht wel. Dat gegeven heeft ertoe geleid dat er een nieuwe traditie is ontstaan tijdens het moderne carnaval: het happen van de zure haring als afsluiting van het volksfeest.
Wil je meer hierover weten?
- Lees dan het hele verhaal van Rini de Groot over
roggepalmen
- Of een blogje over
in zak en as zitten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten