...aan het werk bij de firma Ceelen, Uden 1950... |
We vieren op 1 mei - in het kader van de strijd voor een beter bestaan - de invoering van de achturige werkdag. Nou ja, "we"... In veel landen is 1 mei een officiƫle feestdag, vanuit de socialistische en communistische arbeidersbeweging. In Nederland staat de viering van deze dag vooral centraal bij de Partij van de Arbeid. Voor de rest wordt er vooral gewerkt :-)
Het idee om maximaal acht uur per dag te werken is al behoorlijk oud. Van Alfred de Grote, koning van het Engelse Wessex van 848 tot 899, is bekend dat hij pleitte voor een evenredige verdeling van de tijd. Engelse ambachtslieden stelden al in de 15de en 16de eeuw dat acht uur per dag de limiet moest zijn. Filips de Tweede stelde in Frankrijk de mijnwerkers een achturige werkdag in, daarna gevolgd door achturige werkdagen in de fabrieken in Engeland. Let wel: tot die tijd kon een werkdag variƫren van tien tot zestien (!) uur per dag. In Nederland werd in 1911 gedemonstreerd voor de invoering van de acht uur en dat werd acht jaar ook wettelijk bepaald.
Maar het meest bekend is 1 mei van de bloedige afloop van de staking van 3 mei 1886 in fabrieken in Chicago die streden voor de achturige werkdag. Een onbekendere zwarte rand aan 1 mei is dat de regering van Hitler in 1933 deze datum tot betaalde feestdag van de nationale arbeid verklaart. Hiermee wist hij diverse vakbondsleiders naar Berlijn te lokken en daarna gevangen te nemen.
...aan het werk in een fabriek in Uden, 1950... |
- We schieten de feestdag in en het bed uit
- De boerenapostel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten