maandag 1 juli 2013

Bezoeker Paul kiest: historische kaart #stukvanhetjaar

...vanuit Bucketty, Australië: Paul Budde met zijn favoriete kaart (een kopie)...

Tijdens de Maand van de Geschiedenis - in oktober a.s. - vindt de landelijke online verkiezing Stuk van het Jaar plaats. Natuurlijk doet ook het BHIC hieraan mee! Vanaf vandaag. kun je je stem uitbrengen op: www.bhic.nl/stukvanhetjaar. Op ons blog presenteren de BHIC-medewerkers hun favorieten maar dit keer is het een bezoeker met een prachtvondst: Paul Budde met een bijzondere kaart.

De kaart is uitgegeven rond 1775 en is gemaakt door Nicolaes Visscher hij leefde van 1618-1679, dus het eigenlijke werk voor de kaart vond meer dan honderd jaar eerder plaats in opdracht van “De Hoog Mogenheden Heeren der Staten Generaal”.

Dit is de officiële title: Seer net gemeete Kaarte van de respective polders Mase en Achterdyken met der selver Sluyfen, Wateringen, Weg Slooten, Stegen en Wegen, In Der Quartiere Van Maasland, gelegen aan de Rivier de Mase, en in de Mayerye van s'Hertogenbossche, Sig uytstreckende van de gemelte Stad, langs de Dieskant, tot aan de Stad Ravensteyn . Op de kaart staat vervolgens vermeld: "Dese Kaart werd verkogt tot s'Hertogen Bossche by Johan van Turnhout in de Hintemer-Straat."
 
...de kaart van Nicolaes Visscher...
De reden waarom ik voor deze kaart koos was dat het de beste gedetailleerde historische kaart is van de polders tussen Oss en Den Bosch. Er gaat haast geen reis naar Nederland voorbij zonder dat ik door deze polders rij, ik denk dat het een van de mooiste historische landschappen van Nederland is. Aan de rand van deze polders begon in de Bronstijd de eerste vaste bewoning van de streek. Er is hier nog steeds tastbaar bewijs van de bedijking van de Maas door de Hertogen van Brabant (eind 13e eeuw) - de Meerdijk langs het Ossermeer en de Hertogswetering is mijn favoriet. 

In deze (en andere) polders vond ook de eerste vorm van democratisch bestuur in Nederland plaats: de Waterschappen. De strijd tegen het water met de overstromingen m.n. in de 15e and 16e eeuw heeft ook zijn sporen achtergelaten en dankzij de Beerse Overlaat bleef het gebied heel spaarzaam bevolkt en daarom kunnen we nu nog steeds volop van deze prachtige historische omgeving  genieten.

Paul Budde

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Rene kiest: een foto van een neomist
- Yvonne kiest: 19de eeuws haarpoeder

Geen opmerkingen: