...Aan de slag met bronnen... |
Manager Netwerk Oorlogsbronnen Edwin Klijn diepte een geboorteadvertentie uit 1941 op waarin de geboorte van Irene Beatrix Juliana Wilhelmina Niehot werd vermeld. Op aanraden van vroedvrouw Nelia Epker hadden de ouders hun dochter uitermate koningshuisgezinde voornamen gegeven. Dat leverde de familie een stortvloed aan reacties en cadeautjes op. Hierop plaatste de familie een dankbetuiging en dat ging de Duitsers in deze oorlogsjaren te ver. Vader Niehot moest op het matje komen en verwees - zoals afgesproken - naar de vroedvrouw. Zij wordt opgepakt en overgebracht naar concentratiekamp Ravensbruck. Maar in 1945 duikt er weer een advertentie op: Nelia Epker - inmiddels bevrijd - hervat haar praktijk.
Na de commotie rond Irene Niehot doken er in de oorlog steeds méér baby's met koninklijke namen op. Het weekblad van de NSB, Volk & Vaderland, schreef hiertegen een vlammend betoog en prees het echtpaar Van Kooten die hun zoon in 1941 gewoon 'Kees' noemden. Onlangs schreef Kees van Kooten het boekenweekgeschenk De Verrekijker waarin de ophef rond zijn geboorteadvertentie aan de orde komt. Zijn ouders kozen gewoon voor de naam Kees, zonder daar enige politiek standpunt te willen innemen.
Verder werd tijdens deze netwerkdag vanuit verschillende professies het gebruik van historische bronnen belicht: door een filmregisseur, striptekenaar, historicus en conservator. Kees Ribbens, bijzonder hoogleraar Populaire historische cultuur en oorlog en senior onderzoeker NIOD, leidde dit panel. Duidelijk werd dat heel uiteenlopende zaken zoals een dagboek maar ook een schilderij aanleiding kunnen zijn tot het vertellen van de mooiste verhalen. Erfgoedinstellingen moeten context bieden aan de bronnen, instaan voor hun authenticiteit en zorgen dat bronnen vindbaar zijn.
Vind je dit interessant? Lees dan ook:
- Het verhaal van het 24ste kind
- Het bijzondere leven van Le Sage ten Broek
Geen opmerkingen:
Een reactie posten