maandag 4 november 2013

Preview nieuwe website: Verhalen schrijven en de Atlas van Brabant

Stapsgewijs je verhaal schrijven...

Het BHIC werkt hard aan een nieuwe website. In een serie blogposts licht ik steeds een klein stukje van de sluier op. Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze gerust weten!

In de vorige blogpost liet ik je de nieuwe verhalentrommel zien, een leuke manier om duizenden verhalen en herinneringen over de Brabantse geschiedenis te ontdekken. Veel verhalen en foto's worden ingestuurd door bezoekers van onze studiezalen en de website. Dat gebeurt op dit moment nog via een niet al te gebruiksvriendelijk invulformulier. Om mensen extra te ondersteunen bij het schrijven van hun verhaal, bieden we daarom in de nieuwe website betere hulp.

Aan de hand van een paar vragen en stappen schrijf je zelf de titel van je verhaal, een pakkende inleiding en natuurlijk het verhaal zelf. Je kunt eenvoudig foto's en links toevoegen en natuurlijk maak je je verhaal vindbaar door er tags (trefwoorden) aan te koppelen. Daarbij kun je kiezen uit een lijstje algemene categorieën (die je ook in de verhalentrommel tegenkomt) maar je mag tegelijkertijd natuurlijk zoveel mogelijk eigen tags kiezen die jouw verhaal zo goed mogelijk beschrijven.

...en vindbaar maken door het toevoegen van tags

Tot slot kun je je verhaal insturen naar ons. Maar als je een account hebt (waarover in latere blogposts meer) kun je het verhaal ook direct voor iedereen publiceren of je kunt er later nog aan verder werken en het aanpassen. Het BHIC wil namelijk niet alleen het 'officiële' verhaal van de geschiedenis van Brabant vertellen. Maar vooral ook de 'officieuze' geschiedenis, door en voor iedereen. Het is immers ónze geschiedenis, van alle Brabanders samen.

Atlas van Brabant
Als extraatje nog een blik in de nieuwe Atlas van Brabant. Een paar jaar geleden lanceerden we de Brabantse waterkaart, een themakaart met verhalen en foto's rond Brabants waterrijke geschiedenis. Niet alleen een encyclopedie van objecten als bruggen, watermolens en eendenkooien. Maar ook verhalen over het verdienen aan water en manieren waarop het water ons bedreigde of juist verdedigde.

Door het succes van deze waterkaart is het idee ontstaan om extra themakaarten te maken. Denk aan een boerderijenkaart, een kastelenkaart, sportkaart of Roomse kaart. Al die kaarten krijgen een plaatsje in de nieuwe atlas van Brabant, die gaandeweg gevuld zal worden. Aan de techniek achter de atlas wordt op dit moment nog druk gewerkt. Op het schermvoorbeeld zie je alvast hoe de waterkaart wordt overgezet.

De Brabantse waterkaart in de Atlas van Brabant

De Brabantse geschiedenis zul je in de nieuwe website dus op talrijke manieren kunnen ontdekken. En je kunt er zelf aan mee blijven schrijven!

Christian

Geen opmerkingen: