Wie denkt dat een kranten- of tijdschriftenactie iets is van de laatste decennia, heeft het mis. Al bladerend in het breekbaar geworden weekblad ‘Ons Zuiden’ van 5 februari 1932 valt mijn oog op een actiebon. De vormgeving laat veel te wensen over. Er staat met grote rode letters ‘gratis’ op.
Dit sloeg op een voorstelling met de veelbelovende en spannende titel ‘Dat interesseert iedere Huisvrouw,’ die op vrijdag 12 februari 1932 in het Luxor Theater aan de Hoge Steenweg 15 in ’s-Den Bosch zou plaatsvinden. Als je er als de kippen bij was, kon je mét die bon kans maken op iets “dat iedere Huisvrouw interesseert”: een écht bontje bijvoorbeeld of een luxe parelcollier.
Toen ik de bon beter bestudeerde (ik wilde toch wel
weten welke cadeaus ze gratis weggaven) las ik op de achterzijde: “Bent U de gelukkige bezitter van een der
onderstaande nummers?” Achter het nummer staat het cadeau dat je als
geluksvogel dan kon winnen: Een
Juweel van Pastel Nertsbont, een echt Blueback Zeehondenbont, een Juweel van
Safierkleurig Nersbont of een echt Zilver Zeehondenbont (zielig!), en dat
gaat zo nog even door…
Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt, want welk nummer stond er eigenlijk op de bon in dit oude magazine uit ons archief? Ongelofelijk, is het heus: 598873? We hebben iets gewonnen, met terugwerkende kracht weliswaar! Wij zijn een luxe Japans parelcollier misgelopen. Kom je er 82 jaar na dato achter dat er in ons archief een tijdschrift met een winnend lot ligt… of is het gewoon een goedkope marketingstunt?
En waar lag nou precies het Luxor Theater, de plek waar jaren geleden deze lucratieve voorstelling heeft plaatsgevonden en waar hippe bontjes werden uitgereikt? Als je een beetje bekend bent in Den Bosch weet je dat in dit prachtige pand nu de modewinkel Mexx zit. Het is een schitterend pand trouwens, met een bijzondere gevel van zandsteen met daarop allerlei Art Deco-elementen. Het theater werd in 1919 geopend om de stad te voorzien van een modern filmtheater. De nieuwste films werden aangeprezen met grote borden die boven de ingang werden geplaatst. In de nissen naast de pilaren werd vaak reclame gemaakt voor de films en theaterstukken die in het gebouw werden getoond. Helaas sloot het theater in 1976 zijn deuren. Verschillende kledingwinkels hebben het pand sindsdien flink verbouwd, maar nog steeds is de vorm van dit theater in ‘Tuschinskistijl’ te herkennen. Sinds 2012 is ook de oorspronkelijke naam ‘Luxor’ weer zichtbaar.
Als ik in de etalage van Mexx kijk moet ik glimlachen.
Een mooi stukje geschiedenis da's waar, maar die parelketting zijn we wel mooi
misgelopen.
Zo zag het Luxor Theater er uit rond 1925 (Bron: Teletijd - Den Bosch / foto: Gerrie van Geffen) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten