maandag 19 mei 2014

Preview nieuwe website: gevlucht uit België, gevonden op onze site

Schoolkinderen voor hun school in Vluchtoord Uden
(collectie BHIC, nr. 1219-008929)

Het BHIC werkt hard aan een nieuwe website. In een serie blogposts licht ik steeds een klein stukje van de sluier op. Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze gerust weten!

Nederland bleef officieel dan wel neutraal tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar het is niet zo dat deze grote oorlog stilletjes aan ons land voorbij is gegaan. Zo waren daar de honderdduizenden vluchtelingen, vooral vanuit België, die binnen onze grenzen voor korte of langere tijd een veilig heenkomen zochten. In de verschillende archieven die wij beheren vind je die registraties terug.

Duizenden vluchtelingen streken uiteindelijk voor langere tijd neer in het Brabantse Uden. Toen duidelijk werd dat veel vluchtelingen niet snel naar eigen huis en haard zouden kunnen terugkeren, werd in Uden namelijk een heus vluchtoord opgebouwd. Als het ware een Belgisch dorp in Nederland, met eigen werkplaatsen, winkels, een postkantoor, ziekenhuis en zelfs een eigen betaalmiddel.

Registratie van vluchtelingen bij aankomst in Vluchtoord Uden
(foto H.A.O. Sandtmann, collectie BHIC nr. 1219-008938)


En natuurlijk moesten alle vluchtelingen die daar verbleven ook weer geregistreerd worden. De bevolkingskaarten van Vluchtoord Uden vormen zo, samen met alle andere registraties van vluchtelingen, voor Belgische onderzoekers een belangrijke bron om van hun gevluchte voorouders te achterhalen waar en wanneer ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland verbleven. De naamindex op die bevolkingskaarten is al langere tijd te vinden door simpelweg te zoeken in onze genealogische database.

Maar met de komst van de nieuwe website kunnen wij een stuk eenvoudiger knoppen aan de schermen toevoegen, bijvoorbeeld om dit deel van de database extra onder de aandacht te brengen. Aan de vragen en reacties van onderzoekers merkten we namelijk dat deze bevolkingskaarten nauwelijks bekend waren. Vanaf nu vind je daarom op de pagina voor stamboomonderzoek een speciale knop voor de Belgische vluchtelingen. Het gaat in totaal om ongeveer 16.000 namen.

Sneller zoeken naar Belgische vluchtelingen

Later zullen we op de website meerdere pagina's aan de Belgische vluchtelingen in Brabant wijden, met links naar informatie, literatuur, archieven en databases met persoonsgegevens. Wat dat betreft zijn we als BHIC met die nieuwe website een stuk flexibeler geworden en kunnen we sneller inspelen op de behoeften en vragen van de gebruikers van onze site. Zo proberen we door goed te luisteren naar jullie onze bronnen steeds overzichtelijker te presenteren. Volgen dus, die site!

En volg ons zeker ook op Twitter, net als 2.400 anderen. Op 10 juni doen we namelijk mee aan de internationale Twitter-actie #WW1archives wanneer bronnentips rond de Eerste Wereldoorlog worden doorgetwitterd.

Christian

Dit vind je ook vast leuk
- Bijna een kus verdiend (over de nieuwe website)
- Voor wat het waard is: klompen voor 30 punten (over Vluchtoord Uden)

Geen opmerkingen: