vrijdag 10 april 2015

Vele Handen nodig!

Kun jij het nog volgen? 45 erfgenamen op een rijtje!
Nee, dit is geen keurig uitgewerkte stamboom, zorgvuldig getekend door gedreven genealogen. We zien hier een tekening van een notaris uit 1850, voor wie het allemaal even teveel werd. Maar liefst 45 mannen en vrouwen stonden te springen om de erfenis van twee overleden Boxmeerse inwoners. Een wel heel bijzonder voorbeeld uit onze rijke notarisarchieven, waar jij ook zelf een handje mee kunt helpen via ons Vele Handen project!

Alle handtekeningen verzamelen!
De Boxmeerse notaris Johannes Josephus Verbunt had er zijn handen vol aan; maar liefst 45 erfgenamen meldden zich na het overlijden van Gerardus van der Pas in 1838 en diens vrouw Johanna Walraven in 1847. Dit kinderloze echtpaar overleed te Boxmeer, maar had ook bezittingen in Amsterdam. Verder bezaten de echtgenoten grote sommen geld, waar de verschillende families op zaten te azen.

Onder de erfgenamen bevonden zich uiteraard broers, zussen, neven en nichtjes van het overleden echtpaar, maar ook enkele regenten van het Amsterdamse maagdenhuis en een echte baron! Hiernaast hebben velen van hen gretig hun handtekening onder de notarisakte gezet.

Bijzondere begrafeniskosten

Natuurlijk werd er ook flink uitgepakt voor de begrafenis van de echtelieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het kopen van een doodskist? Hier legde de executeur 18,20 gulden voor neer bij de timmerman. Aan twee dames werd 5 gulden betaald voor het 'ontkleeden van het lijk' en tijdens de begrafenis werd maar liefst 120,56 gulden besteed aan het uitdelen van brood voor de armen!

Gelukkig zijn niet alle notarisakten zo omvangrijk en complex. Maar je kunt er veel interessante, opmerkelijke en persoonlijke verhalen in vinden, waardoor de geschiedenis echt gaat leven.

Help onze notarissen het internet op!
Het BHIC start een nieuw VeleHanden.nl project rond het toegankelijk maken van notarisarchieven. Huwelijksvoorwaarden, toestemmingen, schuldbekentenissen, boedelbeschrijvingen of testamenten? Je komt het allemaal tegen in deze archieven, want notarissen legden ze in duizenden akten vast. Help je mee deze akten toegankelijk te maken en zo een van onze belangrijkste en populairste archieven digitaal doorzoekbaar te krijgen? Uitdagend is het zeker, want je gaat niet alleen indiceren, maar ook transcriberen.

Bovendien kun je volgende week vrijdag 17 april van 10.00 tot 12.30 uur in Grave terecht voor een startbijeenkomst, waarin je uitleg krijgt over het Vele Handen project. Meer informatie over het project en de bijeenkomst vind je hier.

Lisette Kuijper

Vind je dit interessant? Lees dan ook:
Adellijke omzwervingen
Kasteelgeheimen...



Geen opmerkingen: