woensdag 11 november 2015

135 Jaar werken in de tuin van Beekvliet

...Wilhelmus van Zandbeek, Jan van den Broek en Henricus van den Broek hard aan het werk... 
Nog niet zo lang geleden zetten wij heel veel foto's van Beekvliet uit Sint-Michielsgestel online. Prachtige beelden waarin je eindeloos kunt klikken. Achter die foto's gaat nog eens een meervoud aan verhalen schuil. Jan van den Broek stuurde ons de volgende artikelen op. Over Frans van den Broek, de oude voerman, die zich nog kan herinneren dat de Zuid-Willemsvaart werd gegraven bijvoorbeeld. Maar ook over de twee broers Van den Broek die samen bijna negentig jaar tuinwerk verzetten op het klein seminarie, samen met het werk van Frans goed voor 135 jaar keihard werk.

Om te beginnen met de broers Jan en Henk van den Broek uit Sint-Michielsgestel. In augustus 1961 werden zij verrast door burgemeester P. Kamerbeek, zo lezen we in krantenartikeltjes uit die tijd. Ook de regent van het klein seminarie, J. van Laarhoven en econoom W. Jansen waren er getuigen van hoe de twee broers werden geëerd.

...het loon van Jan van den Broek...
Jan ontving de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau voor zijn 50-jarig dienstjubileum met daarbij nog eens de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Henk - goed voor veertig dienstjaren - kreeg de bronzen eremedaille.

Dat leverden de twee veel lovende woorden en beide "een waardevol polshorloge" op. "Buitengewoon gewaardeerd werd ook de muzikale hulde van de harmonie St. Michael. 'De ha'k nooit kunnen denken, de de hermenie nog us vur men zou speulen, zei ridder Jan en ridder Hendrik vond dat zijn vrouw door deze hulde 15 jaren jonger was geworden", tekent de journalist in 1961 op.

Het kleine archief laat ook het laatste loonafschrift van Jan van den Broek over 37 weken zien. 2254 Gulden en 75 cent, gedeeld door 37 komt dat neer op 60 gulden 94 per week... Let wel: dan hebben we het over een 48-urige werkweek.

Een ouder krantenartikel - van 30 april 1956 - meldt de 95-jarige verjaardag van Frans van den Broek, vader van Jan en Henricus. Bekend in Gestel als oude voerman van Beekvliet en zijn harde werken. Op jonge leeftijd verloor hij zijn ouders en ging aan de slag als boerenknecht. Geboren in 1861 wist hij zich halverwege de vorige eeuw nog te herinneren hoe er aan de verbreding van de Zuid-Willemsvaart werd gewerkt. [Mogelijk gaat het overigens om werkzaamheden aan - of over de verbreding van - de haven van Den Bosch of Veghel]. Niet met machines maar met de hand waarbij ook vrouwen de grond en de modder moesten afvoeren. "Toen het eerste schip door het nieuwe kanaal voer, stond de hele bevolking langs de kant", vertelt de 95-jarige in 1956. Behalve voerman was hij ook koetsier van Beekvliet en dat voor zeven stuivers per dag en zes cent voor een overuur.

Geschreven door:
Marilou Nillesen

Vind je dit leuk? Lees dan ook:
- Twee fraaie Fords en een bijzondere ambulance
- Niet rijden op zondag!

De beste verhalen via e-mail ontvangen?




Geen opmerkingen: